Scroll to top

Het einde van Mt. Gox, ooit het grootste wisselkantoor in Bitcoin


No comments

Lees hier het verhaal van Maurice Kok, hoe hij zijn Bitcoin verloor door een faillissement van ooit ‘s werelds grootste wisselkantoor in Bitcoin: Mt. Gox. Disclaimer: dit artikel ventileert niet de mening van Dutch Blockchain Network, maar is geschreven door een lid.

Oh nee! En weg waren mijn bitcoins op Mt. Gox!

April 2013, ik meld mij aan als klant bij Mt. Gox en een dag later ook bij Bitstamp, twee van de grootste en meest bekende online wisselkantoren van Bitcoins, ook wel exchanges genoemd. Het is een kwestie van wat Euro’s overmaken onder vermelding van mijn klantennummer en ik kan een paar dagen later Bitcoins kopen. Ik volg Bitcoin al vanaf de start en ik heb zelfs nog tijdens het prille begin bitcoins gemined met een simpele laptop van de Aldi. Minen kon toen nog gewoon worden gedaan vanuit de wallet waarin de Bitcoins waren opgeslagen op mijn computer. Had ik ze daar maar gelaten…

Kijkend naar de koersontwikkeling tussen januari en juni 2013 op Mt. Gox in US Dollar, wordt voor het eerst ook echt economisch interessant om wat met Bitcoin te doen.

Na enkele succesvolle transacties was ik inmiddels volledig overtuigd van het nut van Bitcoin. Ik woonde namelijk in het buitenland, buiten de EU en buiten het toepassingsgebied van SEPA. Hierdoor waren overboekingen traag en duur. Niks was makkelijker dan wat Euro’s omzetten naar Bitcoins, deze vervolgens weer te verkopen en zo de lokale valuta in handen te krijgen. Er waren speciale mailinglijsten om dergelijke afspraken op te zetten. Gewoon met een koper in een bar afspreken met een kopje koffie erbij om de transactie te voltooien. Prima, een typische win-win situatie. In mijn enthousiasme had ik zelfs een ASIC bitcoin miner besteld bij ButterFly Labs. Deze bestelling was goed aangekomen, maar ButterFly Labs is later ten gronde gegaan. Dat is echter weer een heel ander verhaal…

Terug naar Mt. Gox. Op een zekere dag boden zij mij aan om een 2 Factor Authentication (2FA) apparaat te gebruiken, een zogenaamde Yubikey. Ik ontving het netjes thuis per post. Wat een service! In feite was het een USB-stick die ik in mijn computer moest steken om vervolgens in combinatie met mijn wachtwoord toegang te kunnen krijgen tot mijn rekening. Wauw! Dit leek mij toch zéker wel veiliger dan mijn eigen oude laptop met enkel een gratis virusscanner geïnstalleerd. Het duurde niet lang of al mijn Bitcoins werden veilig en wel bewaakt door Mt. Gox. Ongeveer 70% van de totale handel in bitcoins vond op een gegeven moment plaats op het handelsplatform van Mt. Gox. Zij wisten duidelijk waar zij mee bezig waren dacht ik, en met mij dachten vele anderen daar blijkbaar óók zo over. Dan moet het wel goed zitten? Toch?

Niet dus. De werkelijkheid was dat er ondertussen al maanden, zo niet jaren, langzaamaan bitcoins van Mt. Gox werden gestolen en/of zijn verduisterd door de eigenaar, genaamd Mark Karpeles. Forensisch IT onderzoek is hier nog steeds niet helemaal over uit en Karpeles werkt vooralsnog, 4 jaar na dato, niet erg mee. Hij zal waarschijnlijk wel in een Japanse cel belanden aangezien Mt. Gox vanuit Shibuya, Tokyo, opereerde en hij daar zal worden berecht.

Wat ging hier aan vooraf? Hoe had ik dit in hemelsnaam aan kunnen zien komen?

De Bitcoin koersen tussen Bitstamp en Mt. Gox lieten altijd al wel enig verschil noteren, maar aan het einde van december 2013, begin 2014 zag ik mijn kans schoon om arbitrage te verrichten tussen de twee exchanges aangezien het prijsverschil aantrekkelijk was geworden. Zo kon ik zonder koersrisico toch wat bijverdienen. Ik had immers een rekening bij Bitstamp en Mt. Gox en kon op deze manier de volledige cirkel die nodig is voor arbitrage doorlopen. Op 4 februari 2014 was het echter raak en kon ik plotseling geen Bitcoins meer overmaken van Mt. Gox naar Bitstamp. Transacties van grotere hoeveelheden bitcoins werden niet meer door Mt. Gox verwerkt. Ik kwam erachter dat ik alleen nog wat uit mijn rekening kon krijgen door kleinere aantallen (lees: fracties) tegelijk te versturen.

Ik heb zo nog enkele Bitcoins kunnen redden, maar veel was het niet. De rest zat vast op Mt. Gox en ik heb daarna geen toegang meer gehad tot de website. Ik heb alles nog netjes met screenshots vastgelegd, mijn claim is erkend, maar het is nog maar de vraag of ik er wat van zal terugzien. Een girale overboeking van EUR 2.000 terug naar mijn bankrekening is ook nooit aangekomen.

Om nog even terug te komen op de verschillen in de koersen, als iets dus te goed lijkt om waar te zijn dan is dat waarschijnlijk ook zo! Er was een reden voor het aanzienlijke koersverschil tussen de exchanges, alleen was ik dus, ondanks enig zoekwerk op Google, niet van alle informatie op de hoogte.

Zo kwam er dus plotsklaps een einde aan wat de grootste handelsplaats was voor Bitcoins begin 2014. Ik wil je als lezer daarom graag op het hart drukken dat je altijd zelf over jouw cryptocurrencies en tokens moet waken. Jij zal jouw eigen bank moeten zijn. Gebruik een exchange alleen voor het aan- en verkopen, maar niet voor het bewaren of opslaan van waardevolle zaken. De meeste exchanges zijn (nog) niet aan enige regelgeving gebonden. Als zij opeens onbereikbaar blijken, moet je maar afwachten of je nog wat van jouw geld terugziet. Zorg bijvoorbeeld na een aankoop dat je alles veilig opslaat, het liefste op een apparaat dat geen verbinding heeft met het internet of maak gebruik van een paper wallet. Er zijn tegenwoordig talloze manieren om dit simpel en goed te doen. Hierover is ook een artikel te vinden op DBN. Waar het op neerkomt is dat alléén jij in bezit bent van de zogenaamde ‘private key’ en niemand, maar dan ook niemand anders.

Afsluitende noot

Als afsluitende noot wil ik nog even kwijt dat Mt. Gox 850.000 Bitcoins in beheer had en dat hiervan 202.500 Bitcoins zijn terug gevonden. De Japanse curator beheert momenteel deze bitcoins, maar wil de klanten vergoeden tegen de wisselkoers van de bitcoins ten tijde van het faillissement, ongeveer USD 483 per Bitcoin. De totale claim was destijds goed voor USD 460 miljoen. Tegen de huidige koers zijn de resterende 202.500 Bitcoins echter een slordige USD 3,3 miljard waard. Alles was na het uitbetalen van de USD 460 miljoen zal overblijven zal volgens het Japanse recht naar Mark Karpeles gaan, als aandeelhouder van Mt. Gox. Ja, je leest het goed! Momenteel probeer ik samen met andere crediteuren via een Japans advocatenkantoor Mt. Gox uit het faillissement te halen om zo alsnog een eerlijke distributie van de resterende Bitcoins te bewerkstelligen. Hopelijk zal de Japanse justitie deze unieke zaak op een eerlijke en correcte manier afhandelen, maar hier is nog niet het laatste over gezegd…

De cryptowereld en blockchain bieden geweldige mogelijkheden, maar neem de tijd om alle risico’s goed te begrijpen. Ik was bereid om Bitcoin naar 0 Dollar te zien duikelen, maar ik had het risico van een falende exchange over het hoofd gezien. Dat zal jou bij deze niet gebeuren!

 

Related posts

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.