Scroll to top

Hoe sla je cryptocurrencies veilig op?


No comments

Hoe sla je cryptocurrencies veilig op?

Naarmate de marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies toeneemt en het gebruikersaantal nog sneller stijgt, komt steeds vaker de vraag naar boven: “Hoe sla je veilig je cryptocurrencies op?”.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je cryptocurrencies te bewaren, onder andere door ze op exchanges als Poloniex of Bittrex te bewaren. Dit is echter niet aan te raden, omdat de beveiliging hiervan nog wel eens te wensen over laat. Een tweede optie is je cryptocurrencies op online wallets te bewaren, zoals Coinbase of SpectroCoin. Hoewel dit vaak verscheidene voordelen heeft, zoals het makkelijk kopen van cryptocurrencies met euro’s of bijvoorbeeld het gebruik van een pinpas voor jouw cryptocurrencies, is het met betrekking tot veiligheid nog steeds niet optimaal. Jouw toegangscodes staan namelijk nog steeds op servers die met het internet verbonden zijn, waardoor jouw gegevens mogelijk gehackt kunnen worden. Zeker voor de ‘spaarrekening’ van jouw cryptocurrencies is dus een alternatief nodig om je investeringen veilig te bewaren.

Gelukkig is dit alternatief er, namelijk een cryptocurrency hardware wallet. Op een hardware wallet worden jouw private keys voor je verschillende cryptocurrency accounts veilig en offline opgeborgen.

Ledger Nano S

Door middel van dit artikel wil ik jullie kennis laten maken met de Ledger Nano S, een vrij populaire hardware wallet die verschillende cryptocurrencies ondersteunt. Ik heb er begin juni een besteld. De levertijd was ruim een maand en de prijs inclusief verzendkosten € 81,75.

Ledger Nano S

De Ledger Nano S komt in een mooi doosje, met op de achterkant de volgende tekst:

“Ledger Nano S is a hardware wallet based on a Secure Element for storing cryptocurrencies, embedding a screen to check and secure digital payments.”

In de doos zit het volgende:

  • Ledger Nano S
  • USB-kabel
  • Instructies
  • Recovery sheet
  • Accessoires

Ledger Nano S

De Ledger Nano S zelf lijkt vrij veel op een USB-stick met een beschermkapje. Verder is er een klein scherm aanwezig en zitten er twee knopjes op. Met de twee knopjes blader je door de verschillende opties in het menu. Door de knopjes tegelijk in te drukken kies je de huidige selectie. Op de achterkant van de Ledger Nano S staat de tekst “Vires in numeris” wat Latijn is voor “Strength in numbers”. De software van de hardware wallet is volledig open source en zo ontwikkeld om het makkelijk te maken voor ontwikkelaars er nieuwe applicaties voor te ontwikkelen. Je kunt dus niet alleen applicaties van derde partijen installeren, maar ook zelf bouwen. De Ledger Nano S is ook voorzien van FIDO U2F voor een extra two-factor bescherming, waar je optioneel gebruik van kunt maken voor extra beveiliging.

Men vraagt zich vaak af wat er gebeurd als je de hardware wallet kwijt raakt. Dit is – afgezien het feit dat je een nieuwe moet kopen – geen probleem. Met je recovery phrase kun je op een nieuwe hardware wallet weer gewoon bij je cryptocurrencies. De recovery phrase moet je dus in ieder geval echt niet kwijt raken, want er is ook geen klantenservice of iets dergelijks die je uit de brand kan helpen in dat geval.

Configureren

Het configureren van de hardware wallet is vrij simpel, je moet de volgende stappen doorlopen:

  1. Verbind je Ledger Nano S doormiddel van de USB-kabel aan je computer.
  2. Kies een pincode van minimaal 4 en maximaal 8 cijfers lang. Bevestig de pincode na het invullen. Let op: als je drie keer de verkeerde pincode invult wordt je Ledger Nano S gereset.
  3. Maak een backup van je recovery phrase door middel van de recovery sheet. De hardware wallet laat 24 woorden zien die je in dezelfde volgorde moet opschrijven op je recovery sheet. Het is heel belangrijk dat je deze goed en veilig bewaard, want door middel van deze recovery phrase kun je cryptocurrencies terug krijgen als je Ledger Nano S gestolen wordt, kwijt raakt, of bijvoorbeeld kapot gaat. De Ledger Nano S vraagt je om twee woorden te herhalen ter bevestiging.
  4. Je krijgt nu de melding op je Ledger Nano S: “Your device is now ready”. Het is dus tijd om apps te gaan installeren!

Applicaties

Momenteel biedt de Ledger Nano S ondersteuning voor een groot deel van de meest gebruikte cryptocurrencies, waaronder: Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Ripple, Dash, Litecoin, Stratis, Dogecoin, Zcash en Komodo. Verder is de wallet doormiddel van het gebruik van MyEtherWallet compatibel met alle ERC20 tokens van Ethereum. Een van de nadelen die ik heb ondervonden is dat de hardware wallet slechts ruimte biedt voor vijf applicaties. Als je dus een aardig gediversifieerd cryptocurrency portfolio hebt zul je al snel te weinig ruimte hebben.

Alternatieven

Er zijn een aantal alternatieve hardware wallets beschikbaar op de consumentenmarkt. Zo heeft Ledger Wallet zelf nog de Ledger Blue, Ledger Nano, Ledger Unplugged en Ledger HW.1. Een ander vrij populaire hardware wallet is de Trezor. Wat minder bekende hardware wallets zijn de KeepKey, Digital Bitbox, en OpenDime.

Mochten er naar aanleiding van dit artikel vragen zijn over het gebruik van een hardware wallet, voel je dan vrij om deze te stellen op onze Slack!

Related posts

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.